Aalbæk gl. Kro var oprindeligt et mindre landbrug som daterer sig tilbage til 1818. Dengang måtte kromanden for at overleve ernære sig ved landbrug.

Stedet nævnes som kro første gang i 1834, hvor ejeren i en folketælling er registreret som kroholder. Ole Christian Ramløsa får officiel bevilling til at drive gæstgiveri og sælge brændevin i 1862, og det er formentlig her den egentlige " krohistorie " begynder.

Ole Christian Ramløsa dør i 1884 og hans enke Ane Elisabeth, overtager hans forpligtelser som kroholder. Der eksisterer ikke nogen nøjagtig dato for, hvornår fru Ramløsa sælger kroen, men i februar 1885 noteres i tingbogen, at Aalbæk gl. Kro hvert efterår er forpligtet til at give plads til afholdelse af et gedemarked.

Først i 1927 får kroen igen en vært som driver stedet i en menneskealder. Karsten V. Sørensen og hans gode kone Marie. køber kroen og driver den i 40 år. De kan ses i krostuen, hvor der i Karstens og Maries tid var værelsesfløj.

Karsten og Marie sælger stedet i 1961, og dette markerer begyndelsen på to årtier, hvor kroen har mange forskellige ejere. Denne periode slutter 1984, hvor den nuværende ejer Ulla Mosich og hendes mand Jørgen overtager kroen - efter Jørgens død i 2000 fortsætter Ulla selv driften af kroen. 

I årene efter 1984 blev der bygget tre ekstra annekser med værelser så kroen har i dag 59 værelser, krostue, restaurant, mødefaciliteter til 40 personer samt selskabslokale med plads til 100 personer.

Anekdoter om Aalbæk gl. Kro

Det siges at selveste HC. Andersen gjorde holdt ved kroen for at få vådt og tørt til både ham selv og kusken på vejen til Skagen. En lokal digter ved navn C. Andersen havde fået nys om den berømte digters besøg og ville så gerne møde ham, så han tog sine fineste klæder på og drog til Aalbæk gl. Kro men til den fattige digters skuffelse blev han jaget for døren af kroværten med dette udtryk " den store digter skal ikke forstyrres af sådan en husmandspoet ".

Holger Drachmann skulle også have besøgt kroen sammen med en ven. Hestene skulle skiftes som jo dengang gjorde ved landevejskroerne. Drachmann beskriver krostuen som et oprindelig hvidkalket rum med træbænke på begge sider af et rødmalet bord, en slags hule med alkove i den ene side af stuen.

En sand historie er den om en kvinde der gik med barnevogn fra København til Skagen for at reklamere for et barnevognsfirma. Hun gjorde holdt på Aalbæk gl. Kro med sit halvandet år gamle barn for at samle kræfter til resten af turen. Historien blev fortalt af Marie og Karsten Sørensen som var værtspar på kroen gennem næsten 40 år.